Etusivu Alaosastot Hallitus Ajankohtaista Toiminta Tykit Pyhä Barbara Tulikomentoja Linkkejä
 

 

 

 

 

 

 

Niinisalossa talvisodan tunnelmissa

Kuvat ja teksti: Sirkka Ojala

Niinisalossa oli aistittavissa 25.- 26. tammikuuta aitoa talvisodan tunnelmaa kun dokumenttielokuvan Viimeiseen mieheen kuvauksen pyörähtivät käyntiin varuskunnan alueella. 36 Tykistöprikaatin varusmiestä sonnustautui lumipukuihin ja venäläisiin sotilasmantteleihin ja rymisti metsässä edes taas ohjaaja Tuomo Rystin huutaessa komentojaan megafoniin. Osa varusmiehistä laittoi myös sukset ensimmäisen kerran elämässään jalkaansa ja sauvoi pitkin Valkiajärven jäätä. Kankaanpään Seudun Tykistökillan perinnejaos ja tykkihevoset Nysä, Ponsi ja Nuuru tuovat myös oman tärkeän osansa elokuvaan.

kuva: Sirkka Ojala 2010

Odottelua ennen kuvausten alkamista.

Elokuva teemana ovat talvisodan mottitaistelut Laatokan Karjalassa ja se keskittyy nimenomaan Pitkärannan saariston taisteluihin, huipentuen lopuksi Petäjäsaaren taisteluun. Elokuvassa kerrotaan todella ankarista mottitaisteluista joissa kaatui paljon sekä suomalaisia että venäläisiä sotilaita, niissä taisteltiin siis tosissaan viimeiseen mieheen. Petäjäsaaren taistelu käytiin 6. maaliskuuta 1940.

Käsikirjoituksesta on vastannut tykkimiestyöryhmä, johon ovat kuuluneet Ilmari Hakala, Tauno Judin sekä elokuvan ohjaaja Tuomo Rysti.

kuva: Sirkka Ojala 2010

Tykkihevoset Nysä, Nuuru ja Ponsi esiintyvät.

Idea elokuvan kuvaukseen on saatu Impilahti-Seura ry:ltä joka on myös kerännyt varat hankkeelle. Tykkimiehet ry on myös mukana elokuvan toteuttamisessa. Elokuva nähdään TV kakkosella maaliskuun 13. päivä jolloin talvisodan päättymisestä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

kuva: Sirkka Ojala 2010

Kuin SA-kortissa...

Elokuvaa kuvataan Niinisalon ja Pohjankankaan lisäksi myös Upinniemessä ja Hätilässä. Niinisalon kahteen kuvauspäivään kuului myös yökuvauksia. Toisena kuvauspäivänä Pohjankankaalla kuvattiin ampumakohtauksia aidoilla aseilla ja kovilla patruunoilla.

Tuottaja ohjaaja Tuomo Rysti on tehnyt yhteistyötä Tykkimiehet ry:n kanssa jo kymmenen vuotta. Niinisalossa hän on ollut aiemminkin kuvaamassa ja tulee sinne aina mielellään uudelleen.

Tauolla

Ohjaaja Tuomo ja megafoni.

On tämä hauskaa puuhaa, mutta nyt olen kyllä tauolla...joten laita se kamerasi pois.

Vauhdin hurmaa...

Taistelusavua...

Miten haavoittunutta toveria siirretään oikeaoppisesti, Tuomo neuvoo....

Ja taas mennään, kuvaaja valmistautuu...

Komendantti kapt Jarmo Sillanpää antaa ohjeita ja varoittelee mm. kiväärien pistimistä.

Elokuvan rekvisiitta vuokrattiin Säkylästä jossa toimii Milform niminen yritys joka on erikoistunut nimenomaan elokuvia- teatteri ja televisio tuotannoissa tarvittaviin sotilasvarusteisiin.

kuva: Sirkka Ojala 2010

Suomalaiset ja venäläiset sopuisasti ryhmäkuvassa.

Vauhtia ja intoa nuorilla riitti.

Elokuvan voi ostaa dvd tallenteena touko-kesäkuulla 2010 ja se tulee myös Tykistömuseon ohjelmistoon. Filmin pituus on 54 minuuttia.

Pauli Huhtamaa riisuu hevosilta lumipuvut päivän viimeistä hevoskuvausta varten.

Sotilaat nuotion lämmössä.

Ilpo kertoo venäläisestä Degtjarjov DP-27 eli "Emma"-pikakivääristä, joita jäi suomalaisille sotasaaliina
11000 kappaletta.

huopatossuja, kuva: Sirkka Ojala

Huopatossut olivat kai vähän liukkaat...

kuva: Sirkka Ojala 2010

Viimeiseen mieheen, ensimmäisen kuvauspäivän loppupuolella näyteltiin vaikuttava kohtaus,
jossa venäläiset sotilaat kaatuvat yksi kerrallaan järven jäälle, nuoret näyttelivät sen kuin ammattilaiset ja makasivat hievahtamatta paikoillaan...

Haavoittuneet turvaan...

Nyt kaatuu taas yksi...

Kuvaaja, ohjaaja ja komendantti savun keskellä...

Ja taas mentiin kohti päivän viimeisiä hevoskuvauksia...

Takaisin sivun ylälaitaan TÄSTÄ